Spaning på nyåret – genombrott för plattformskooperativ och worker tech?

Det nya året startar med förhoppningar och farhågor om vad som ska komma under året.

Som varje år läser jag i början av januari med intresse förutsägelserna för nyåret från den brittiska innovationsstiftelsen Nesta. I år presenterar Nesta 10 förutsägelser inom olika områden. Allt från hur städer kan börja använda drönare till nytta för medborgarna till hur simulering kan användas för design och implementering av mer effektiv och inkluderande policy.

Den av de tio förutsägelserna som särskilt fångade mitt intresse har dock att göra med kollaborativ ekonomi eller delningsekonomi. Alice Casey och Peter Baeck från Nesta förutspår att 2018 kommer att bli året då två stora skiften inom detta område kommer att äga rum. De skriver att:

These developments represent growing demand for disruption and redistribution of power and profit in the collaborative economy.

För det första menar Casey och Baeck att nya former av organisering i plattformskooperativ bryter igenom under 2018. Allt fler plattformskooperativ växer fram där användarna av plattformarna har en roll i ägande, styrning och allokering av genererade överskott. Det som skiljer ut plattformskooperativ från de centralt ägda digitala plattformarna som nu dominerar är:

  • hantering av överskott
  • demokratiska styrformer
  • alternativa vägar till tillväxt och skalning
  • fokus på social impact (positiva utfall för samhället)

För det andra pekar Casey och Baeck på att nätverk av organiserade arbetare på digitala plattformar, s k worker tech, under året träder fram som de nya, eller kanske förnyade, fackföreningarna. De nämner i bloggposten exv den amerikanska plattformen Coworker som organiserar nätverk av de som arbetar på till exempel Uber eller Starbucks. De lyfter också fram den europeiska plattformen faircrowd.work där bland andra tyska IG Metall och svenska Unionen samarbetar för att skapa schyssta villkor för sk ”crowdworkers”. Vidare nämns också det nära kopplade  Ombuds Office, som hanterar tvistelösning mellan de som arbetar på plattformar, deras uppdragsgivare och plattformsföretag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s